Mindfulnessträning.se

Nyhetsbrev Februari

Vinter

Nyhetsbrev – Februari

Hej!

Efter ett kort vinteruppehåll, där jag delvis befunnit mig på resande fot i Ecuador, är vi nu tillbaks med de månadsvisa nyhetsbreven om mindfulness i Sverige och världen i stort.

I detta brev kan du läsa om:
* Föreläsningar i Göteborg och uppdatering av onlinekursen
* Mindfulness spridning i Sverige!

Mindfulness i Göteborg

Efter ett gott samarbete med gymkedjan fysiken här i Göteborg inledde vi i höstas samtal med Friskis och Svettis, något som mynnade ut i att på deras inspirationsdag här i Göteborg den 7:e mars finns vi på plats och håller en workshop i mindfulness.

Bara några dagar senare så fördjupar vi vårt engagemang för mindfulness till studenter, då jag, Albin, är inbjuden för att hålla en gästföreläsning om mindfulness och stress på Chalmers för blivande högskoleingenjörer. Dessutom så fortsätter vi vårt samarbete med Akademihälsan och håller den tioende mindfulnesskursen för studenter på Chalmers och Göteborgs Universitet!

Uppdatering av onlinekursen
Sedan lanseringen av vår onlinekurs i mindfulnessträning i Oktober har hundratals deltagare övat mindfulness i såväl mobilen som via datorn och det är nu dags för en utvärdering och förbättring av kursinnehållet!

Med tanke på att alla hjärtans dag nyligen inträffade vill vi även passa på att ge dig ett annorlunda sätt att fira detta på. En ny forskningstudie från England publicerad i höstas visade nämligen att mindfulness som färdighet är associerat bättre kardiovaskulär hälsa (1), ett hälsosammare hjärta med andra ord. Så varför inte prova att ge ditt hjärta lite extra omsorg nu i vår via vår onlinekurs?

Med rabattkoden hjarta kan du gå hela träningsprogrammet förhalva priset och du registrerar dig på denna länk.

Dessutom är vi långt ifrån ensamma i arbetet med att sprida möjligheter till mindfulness här i Sverige.

Mindfulness i Sverige

Här i Göteborg har forskarna Birgitta Johansson och Lars Rönnbäck på Sahlgrenska visat att människor med ihållande trötthet och koncentrationssvårigheter (till följd av olycksfall eller i samband med utbrändhet) upplevde bättre livskvalite och mer ork efter ett åttaveckors mindfulnessprogram. Deras forskning beskrivs i detta klipp på SVT play.

Elin Borg, en vän till mig och tillika kollega och verksam inom mindfulness här i Göteborg, som bland annat skrivit en bok ommindful eating, har under 2014 genomfört ett pilotprojekt på en grundskola i Utby. Elever i fjärde klass har fått prova olika mindfulnessövningar 10 minuter varje dag under 10 veckor.

I denna artikel på Göteborgs-Postens websida kan du läsa mer om resultaten.

Mindfulness i skolmiljön finns även beprövad forskningsmässigt och i slutet av detta nyhetbrev finner du tre purfärska studier på just mindfulness i grundskolan. (2-4)

En sista nyhet gäller mindfulness inom sjukvården. På sjuttiotalet, när Jon Kabat-Zinn höll de första sekulära mindfulnesskurserna, skedde detta just inom sjukvården på Massachusetts General Hospital. Nu, fyrtio år efter Jon Kabat-Zinns uppstart i USA verkar utvecklingen av mindfulness inom den svenska sjukvården ta fart på allvar. I april sker nämligen en stor konferens i Stockholm där mindfulness, som evidensbaserad hjälp vid olika sjukdomar och svårigheter kommer presenteras.

De senaste 10 åren har läkaren Ola Schenström gjort sitt yttersta för att undersöka potentiella effekter av mindfulness i vården tillsammans med forskare. Då jag själv gått en instruktörskurs för Ola och vet hur mån han är att sprida metoder som är evidensbaserade, gör det mig glad att veta att han och hans kollega Susanne på Mindfulnesscenter.se kommer medverka på  konferensen i Stockholm om internetbaserade program för sjukvården och berätta om deras ypperliga onlinematerial. (Länk till konferensen)

Det var allt för denna nyhetsrunda och jag hoppas du fann brevet läsvärt. Dela det gärna vidare på facebook med en enkel knapptryckning här:  Facebook Like Button

Förresten! Hör av dig om du har tips på fler nyheter om mindfulness vi borde ta upp i kommande nyhetsbrev, bara klicka svara på detta mailet så kommer du i kontakt med mig på direkten.

Hjärtliga hälsningar
Albin Hagberg Medin
www.mindfulnessträning.se
www.modernmindfulness.se

 

Referenser

(1) Loucks, E. B., Britton, W. B., Howe, C. J., Eaton, C. B., & Buka, S. L. (2014). Positive associations of dispositional mindfulness with cardiovascular health: the New England Family Study.International journal of behavioral medicine, 1-11.

(2) Schonert-Reichl, K. A., Oberle, E., Lawlor, M. S., Abbott, D., Thomson, K., Oberlander, T. F., & Diamond, A. (2015). Enhancing cognitive and social–emotional development through a simple-to-administer mindfulness-based school program for elementary school children: A randomized controlled trial. Developmental psychology, 51(1), 52.

(3) Bostic, J. Q., Nevarez, M. D., Potter, M. P., Prince, J. B., Benningfield, M. M., & Aguirre, B. A. (2015). Being Present at School: Implementing Mindfulness in Schools. Child and Adolescent Psychiatric Clinics of North America.

(4) Bakosh, L. S., Snow, R. M., Tobias, J. M., Houlihan, J. L., & Barbosa-Leiker, C. (2015). Maximizing Mindful Learning: Mindful Awareness Intervention Improves Elementary School Students’ Quarterly Grades. Mindfulness, 1-9.

 

 

0 responses on "Nyhetsbrev Februari"

Leave a Message

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Copyright 2014 - 2015, Modern Mindfulness Sweden AB
Vill du prova mindfulnessträning?
Vi erbjuder en mycket uppskattad mailkurs där du får konkreta mindfulnessövningar direkt till din mobil och dator. Kursen är helt kostnadsfri och du förbinder dig inte på någonting.
Vi skickar ej spam och din mail är trygg hos oss