
Frågor & Svar
Mindfulness är en kombination av förhållningssätt och övningar (meditationer) som tillsammans utvecklar vår förmåga att uppmärksamma vad som sker just nu, både inom oss och omkring oss.
Modern forskning visar tydligt att vår hjärna inte slutar att utvecklas i vuxen ålder utan fortsätter livet ut och i flera studier från de senaste åren kan man se hur mindfulnessträning ger flera positiva förändringar i hjärnan. Bland annat utvecklas områden som är viktiga för vår förmåga att fokusera, vår stresstålighet och känslomässiga kompetens. Du tränar alltså din hjärna när du tränar mindfulness.
Det finns i dagsläget över 3000 vetenskapliga studier på mindfulnessträning och dess effekt både på hjärnan, kroppen och sinnet. Många av dess kommer från forskargrupper på Harvard, Stanford, MIT och andra anrika universitet. Studierna visar att mindfulnessträning både minskar stress, förbättrar koncentration, gör det lättare att slappna av samt stärker förmågan att hantera svåra tankar och känslor. Läs mer på vår sida om forskningen
Ja, vi utgår från att du som deltagare har låg eller ingen alls tidigare erfarenhet av mindfulnessträning och ger tydliga instruktioner under kursens gång. Men tack vare kursens utformning och valbarhet kan det passa även dig som tidigare har övat mindfulness och vill få ny motivation.
Du lär dig övningar och utvecklar förhållningssätt som minskar din stress, gör det lättare för dig att koppla av men också att fokusera och vara närvarande i det du gör. Har du problem med smärta, magbesvär eller sömnsvårigheter är det också troligt att mindfulnessträning kan lindra eller helt råda bot på dessa problem. Läs mer här
Kursen pågår under 5 veckors tid, därefter har du en extravecka där du kan gå tillbaka och genomföra gamla moment ifall det är något du vill lägga mer tid på.
Vi rekommenderar att du lägger minst 15 minuter om dagen till din mindfulnessträning under månaden som kursen pågår. Detta då många studier som gjorts sett större förändringar hos deltagare som övat minst 15 minuter om dagen.
Din kunskap om internet och datorer som du använde dig av för att hitta till vår hemsida räcker med råge för att genomföra kursen
Nej, du genomför hela kursen genom att logga in här på hemsidan och du kan göra det både i mobilen eller på datorn.
Till en början är det vanligt att du känner dig något mer rastlös, orolig eller spänd när du gör övningarna, vilket är helt naturligt. Det övningarna gör på sikt är att du får lättare att hantera både värk och besvärliga tankar och känslor, genom att du förändrar ditt förhållningssätt till dessa. Samtidigt är det många med stress som redan vid första övningstillfällena märker av positiva effekter, så pröva själv och se vad som gäller för just din unika livssituation.
Nej, även om begreppet mindfulness har sitt ursprung i buddhismen så är förmågan att medvetet rikta vår uppmärksamhet på vad som sker just nu en mänsklig förmåga och något som alla oavsett tro kan gagnas av att utveckla.
Mindfulnessträning innebär att du övar upp vår förmåga att uppmärksamma det som sker både inom oss och omkring oss. Du blir mer närvarande, fokuserad och avslappnad. Något som alla definitivt kan dra nytta av. Vi rekommenderar dock att du först kontaktar din läkare före du går en kurs om du har kliniskt diagnosticerad depression eller bordeline. Mindfulness har i flera studier visat sig hjälpa även vid dessa diagnoser, detta när träningen har skett tillsammans med en terapeut.
I kursens sista delmoment så får du tydliga instruktioner för hur du kan fortsätta att träna mindfulness på egen hand. Dessutom får du tillgång till vårt nätverk med alla andra deltagare som genomfört kursen och kan styra upp gruppträffar och utbyta erfarenheter.
Vi vill ge dig möjligheten att prova träningsprogrammet utan någon risk. Skulle du under programmets första veckan inte vara nöjd så ger vi dig hela kursavgiften tillbaka om du mailar oss inom 7 dagar från det att du påbörjar ditt träningsprogram.